Dan liever de lucht in!

item3

Een notoire uitspraak van Van Speijk die daarop zijn sigaar in het buskruit wierp. Er zijn minder explosieve manieren om even aan de zwaartekracht te ontsnappen. Raket, vliegtuig, helikopter, luchtballon en fiets. En fiets? Jazeker, Nederland zou Nederland niet zijn als er niet iemand was opgestaan om fietspaden in de blauwe lucht mogelijk te maken.

 

Luchtfietsen

Normaliter staat ‘luchtfietsen’ voor veel fantasie, een rijke verbeelding hebben. Inmiddels heeft het woord ook objectstatus gekregen. Zo ontwikkelde een student van de TU Delft ‘zijn’ opstijgende tweewieler. Hij kreeg het voor elkaar om meer dan honderd meter te vliegfietsen. Een commercieel succes zal het niet gaan worden. Want wie kan er nu achter huis een fiets kwijt met een vleugel die een spanwijdte van 26 meter heeft. Dat wordt burengerucht: buurman, doe die fiets weg, je haalt de zon uit mijn tuin!

 

Icarus revisited

Dan de Tsjechen. Die doen het anders. Die vinden gewoon het wiel opnieuw uit. Een fiets komt te land vooruit op wielen. In de lucht moet dat dus ook kunnen. Zij hebben dan ook hun luchtfiets omhangen met vliegwielen. Ziet ’t er mooi uit? Aan design valt inderdaad nog wat te sleutelen. Maar je komt met deze Tsjechische fiets wel echt de lucht in. Zes horizontaal gezette propellers zijn voldoende voor de lift-off. Zelf trappen is niet nodig met deze elektrische luchtfiets. Alleen geeft de accu het wel na vijf minuten op.

Heb je teveel fantasie als je je voorstelt dat in 2020 iedereen aan het luchtfietsen is? Niet als je anno 2015 een hele kudde segwayrijders voorbij kunt zien rollen.

Gjelt de Graaf