Cultuurparel en 'nog' zonder massatoerisme

item3

Almere als dé belofte voor een geslaagde city trip? Dat kan nog wel even duren, dus… De polderstad is nog ver verwijderd van serieuze short-break bestemmingen zoals Parijs, Londen en Berlijn. Die staan steevast in een top tien waar overigens wel beweging in zit. Zo heeft Praag zich heel terecht in de Europese steden-top-tien gewurmd.

 

Lvov, ‘leeuwenstad’

En er verschijnen meer nieuwe cultuursteden sinds het IJzeren Gordijn open werd getrokken. In het zuiden van Polen ligt bij het beruchte kamp Auschwitz een cultuurparel die nog maar net door het grote publiek ontdekt werd: Krakow. Polen heeft meer van die steden met historische glans. Sommige daarvan liggen nu in de Oekraïne. Gevolg van een van de vele grensverschuivingen die Polen moest ondergaan. De Oekraïne is nu niet bepaald een cultuurtopper. Het immense land telt zelfs minder werelderfgoederen dan het kleine Nederland… Maar er is dan wel Lvov. Of Lviv. What’s in a vowel?

 

Slaap zacht in de toren des doods

Schitterende universiteitsstad, dat Lvov. Door een halve eeuw culturele apathie van de Oekraïne nu helaas met een ietwat vervallen patina behept, maar dat draagt ook weer bij aan de nostalgische sfeer. Als speelstad voor het voetbalfestijn van 2012 kreeg de stad een gloednieuwe internationale luchthaven. Je bent er nu dus zo… In Lvov krijg je nog voor twee tientjes een tweepersoonskamer. Wil je cultuurhistorisch overnachten, dan wacht er de Citadel Inn waar de ‘doubles’ beginnen bij zo’n tachtig euro. Luxe en historisch tegelijk.

Wie echter even de geschiedenis van dit torengebouw induikt, slaapt misschien niet meer lekker. Want in de Tweede Wereldoorlog gebruikten de Nazi’s deze toren, door hen herdoopt als Stalag 328, om gevangenen te vermoorden. Meer dan honderdduizend sliepen hier voorgoed in…

Gjelt de Graaf