Climate change: dit keer voor de koelkast

item3

Graadje of zeven, acht... mooi toch? Scheelt ook stroom als je de koelkast niet al te koud zet. Maar ja, staat er al een A+++ te brommen. En dan valt er niet zoveel meer af te halen van de twintig euro per jaar die hij aan elektriciteit nuttigt. Bij acht graden levert de koeler echter wel wat minder interessants op: bacteriën! Salmonella en listeria vergroten hun huishoudinkjes in een koelkast die op acht graden staat.

 

Er komt meer uit de koelkast dan je erin zet

Sommige mensen stouwen hun koelapparaat zo vol mogelijk. Aan de ene kant economisch oké. Want waarom zou je enkel lucht koelen als je ook een gehamsterde voorraad eten koud kunt houden. In zo’n overvolle stapelplaats schuilen echter ook genoeg minimonstertjes waar je maag behoorlijk ondersteboven van kan raken... Goed stapelen in de koelkast is ook zinvol. Dus niet de rauwe kip bovenop een krop sla zetten want voor je het weet eet je salade met salmonellavleesvocht.

 

Salmonella-uitbraak bevriezen

De salmonella, een beestje dat zich graag voortbeweegt in de darmen van vooral varkens en kippen. Maar dat de koelkast ook niet mijdt... ook hier geldt voor een koelkasttemperatuur van vier graden dat deze bacterie binnen de perken kan worden gehouden. En dat scheelt soms zomaar een paar dagen kwakkelen met maag en darmen. Een goed afgestelde koelkast zal bacteriën nooit om zeep kunnen helpen. Maar helpt wel degelijk de aanwas van die bacteriën tegen te gaan. Niet alleen rauw vlees vormt een gevaar, ook groente vanwege de E. Colibacterie.

Koelkast op vier graden dus zodat er minder bacteriën op je lekkers neervallen. En het toilet niet dagenlang je nieuwe residentie wordt...

Gjelt de Graaf