Bakwaren met bedoelde gaten

item3

wat rechtlijniger in supermarktzakjes, als zoute stengels. Dus zonder die charmante rondingen.

 

Liever knopen dan opknopen

Waar hebben we het knoopbroodje aan te danken? Volgens de legende aan een bakker die er zijn leven aan zou danken. In Bad Urach kreeg hij het aan de stok met zijn landsheer. De laatste wilde de bakker laten ophangen maar niet zonder hem nog een kans te geven. Bak een brood waar de zon driemaal doorheen kan schijnen, zo verklaarde hij aan de bakker die daarna met het vermaarde knoopbroodje kwam.

 

Een ‘gedegen’ succes

De pretzel groeide uit tot een culinaire rage. Zelfs tot aan de andere kant van de Atlantische Oceaan sloegen deze deegwaren aan. De Amerikanen importeerden niet alleen de kennis van Nazi-raketgeleerden, ook de Duitse pretzels werden gretig afgenomen. Pluk zomaar iemand van de straat in Philadelphia en je hebt er eentje die zo’n zes kilo pretzels per jaar achter de kiezen krijgt. De Amerikaanse marktleider in productie van de broodjes heeft letterlijk hart voor z’n zaak. Je kan er bretzels bestellen in alle mogelijke vormen, zoals een hart met daarbinnen omgedraaid een kleiner hart.

In Brussel is in 2014 op EU-niveau beslist: de Beierse Pretzel werd verheven tot cultureel ikoon en diende beschermd te worden. Maar dus niet tegen bijtende tanden en malende kiezen.

Gjelt de Graaf