'Keur'ige webwinkels

item3

Safe 2 Shop, Keurmerk Veilig Winkelen, Webwinkel Keur, Digikeur, Webshop Select en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Elk van die keurmerken stempelt met haar logo betrouwbaarheid op een webwinkel. Logisch, die logo’s want Nederland alleen al stapelt de digitale boodschappenwagentjes elk jaar voor een kleine negen miljard vol.

 

De klant-koning met speurneus

Maar zeggen die keurmerken eigenlijk wel iets over de betrouwbaarheid van de webwinkel? Geven we het woord even aan zo’n keurmerk zelf: “Het is ten allen tijde verstandig om op de site van het betreffende keurmerk/kwaliteitswaarborg te controleren of het logo terecht op de webwinkel is geplaatst!” Een aanmoediging dus om de rol van detective aan te nemen. En als je dan toch je Sherlock Holmes-speurneus laat snuffelen, kijk dan ook meteen maar even naar de betrouwbaarheid van het keurmerk zelf. Uit onderzoek blijkt nogal eens dat veel keurmerken weinig meer doen dan checken of het btw-nummer en het kamer van koophandel-nummer kloppen. Er zijn keurmerken die nogal scheutig de webwinkeltjes certificeren. Voor de eigen naam- en merkvergroting misschien?

 

Verder kijken dan een geruststellend icoontje

Een beetje online shop kan niet zonder de icoontjes van Facebook en Twitter. Maar ook een keurmerkstickertje op de homepage moet dus bijna wel. Driekwart van de online kopers gaat pas tot aanschaf over na de verzekering dat de webwinkels zijn behangen met ‘Thuiswinkel Waarborg’ of een ander gerenommeerd keurmerk. Maar het blijkt toch vaak gebakken lucht te zijn. Er is een betere strategie om te kijken of je centjes wel goed vertaald gaan worden in producten of diensten. Check het fysieke adres van de web shop. Bel ze om te kijken of de lijn wel leeft. Gooi de naam van de webwinkel op Google. Kijk daar of er ook veel bad reviews zijn. Probeer te achterhalen of je ook bij levering of achteraf kunt betalen.

Ah…. Uren bezig geweest en de webwinkel lijkt helemaal clean. Zelfs zonder dattie een keurmerk heeft! Maar… na al dat verificatiegedoe, wat wilde je ook alweer online kopen, daar? Vergeten?

Gjelt de Graaf